torsdag 7. juli 2011

Spennende frøformering av Iris...

I 2002 var jeg med Hageselskapet på tur til Floriaden i Amsterdam, og da kjøpte jeg med meg noen løker av Iris hollandica hjem. Plantet dem, men de blomstret ikke det året. Men senere har de ikke bare blomstret, men også formert seg med sideløker (regner jeg med) slik at jeg nå har en stor tue av dem.
 Nå i år oppdaget jeg at de dukket opp et stykke fra tua, dermed går jeg ut fra at de har sådd seg selv. Det merkelige er at den frøplanten har en annen farge enn de gamle, mye mer lilla i fargen. Spennende utvikling. Denne iristypen har et veldig dekorativt bladverk også.

Annet som blomstrer nå:
Peonen 'Bowl of beauty', kjøpt i år og har nå slått ut sin ene knopp. Håper på flere neste år...

Geraniumen 'Black Beauty' er utrolig flott syns jeg, en helt unik blåfarge på blomstene og for ikke å snakke om det mørke, mørke bladverket.

Ny Allium av året

Regnet legger mye flatt, men her blomstrer ihvertfall Knautia makedonica og geraniumen 'Ann Folkard'.

Gammel rose, antagelig 'Great Western'

Skjønne 'Celestial'....eller 'Celeste' som noen kaller den

 Geraniumen 'Splish splash'...
'Chianti'

'Aicha'

Været er litt skiftende kan man si, men det har da vært sommer denne uka. Ikke minst i går kveld, da en varm og deilig dag ble rundet av med et skikkelig sommertordenvær, Skybrudd og strømbrudd fulgte i kjølvannet. Og jeg hadde hagevandrere på besøk..... Vi søkte tilflukt i utestua og koste oss med jordbær og fløte mens det sto på. :-).

Enda en uke til ferie, og gubben holder på å klargjøre båten. Burde egentlig hatt ferie nå, for det har vært en helt vindstille uke og det liker jeg best når jeg skal ha båtferie.....

6 kommentarer:

Linecas have sa...

Her er det mye fint gitt:)
Alltid utrolig artig når plantene overasker med nye spennende frøplanter. En av de store gledene med hage det synes jeg.
Været er temmelig så som så her også.Heldigvis er ikke noe blitt slått ned av regnet enda. Det synes jeg er det verste med møkkavær.
Nå har vi hatt en par dager og vi har fått gjort mye og litt farge er kommet på kroppen også.Deilig. Håper godværet kommer din vei snart.:)
Klem

RandiA sa...

Fine greier, RandiF. Mye pent du har i hagen din også. Ser ikke så mye til skvallerkålen...du har gjort bra kål på den kanskje...

RandiF sa...

Jeg tar ikke bilde av den vet du, Randi...:-D

krepsemor sa...

Spennende med frøsådde iriser! Kanskje det dukker opp sjeldne varianter =)
Ellers mye flott blomstring i hagen din!

Parkvegens Hageglede sa...

Så mye fint som blomstrer hos deg. har en Iris av samme typen (tror jeg). Fikk den av en dame i Selje. Jeg har ikke sett den igjen i år, må visst ut i bedet på leting i morra for å se om den blir kvalt av et eller annet.. Ønsker deg en fortsatt fin uke, så får vi bare håpe på mere sommer.

Margrethe sa...

Så mye fint i hagen din nå, selv om været gjør narr av oss. Jeg er veldig glad i Iris, og disse så da veldig spennende ut. Hos oss har nok vinteren ødelagt en del, men kanskje kommer de seg i løpet av sommeren, og klarer neste vinter bedre. Håper du får en fin båtsommer, og en kommende god helg.