tirsdag 5. juni 2012

Englandsturen - 3. bolken

Ja, da står de tre neste besøkshagene for tur. Nr. 2 lå i Hook Road, Chessington, og var en bakhage usynlig fra gata. Et eldre par bodde der, en pensjonert fotograf og hans kone, som hadde bakt ikke mindre enn fire runde kaker til vi skulle komme, og serverte både te og kaffe til. Men først doserte fotografen litt om hagen. Dessverre var han så lavmælt at jeg ikke fikk med meg noe særlig av det han sa, for jeg var jo selvfølgelig mest opptatt av det visuelle inntrykket. Hagen var mye større enn den så ut til ved første øyekast, lang og smal og intrikat inndelt i rom nedover hele veien. Der manglet hverken dam, parterre eller grønnsakhage, og mye annet var der å se. Utrolig flott det hele, og jeg falt totalt for denne planten, som de brukte som effekt flere steder:
Aeonium arboreum atropurpurea Zwartzkopf


Har prøvd å få tak i den her etter at jeg kom hjem, men så langt har den ikke vært å oppdrive. Her er noen flere bilder fra denne flotte hagen:


Potter var mye brukt i alle hagene vi så....i alle størrelser dandert sammen

Et lite stilleben ved skuret. Og det som har sådd seg i grusen her og mange andre steder, er Verbena bonariensis....
Dam med kjempegunnera og kjempekarper

Sånn kan man også lage en benk....

Utrolig harmonisk og flott rundt dammen

En liten hemmelig hage i et bortgjemt hjørne, med en sitteplass foran
Trærne lagde rom

Her og der hadde de fjernet heller og plantet i
Dobbel parterre rundt et tre

Shabby chic redskapsskur
Rosepergola med sitteplass inne i skyggene

Fra grønnsakshagen Etter at vi hadde sett oss mette, var det godt å sette seg ned og bli servert kaker og te/kaffe. Det var svært varmt denne søndagen, og inne i hagene var ikke brisen særlig merkbar heller.......

Neste hage lå i Kingston og het Little Lodge. Der tok de inngangspenger, som gikk til veldedighet. Her var det flott grønnsakshage, et aldeles nyyyydelig drivhus, skyggefulle trær og store stauderabatter.

DET drivhuset, da....sikle....

Potter igjen...

Sitteplass ved drivhuset

En liten fin effekt

Lavatera, variegert. Med blomster. Hos meg rekker den ikke å komme i blomst, og den overlever ikke vinteren.

Fra grønnsakhagen. Bjørkekvister var mye brukt som plantestøtter, her for sukkererter

Og hva var det nå dette treet het nå igjen da.....?
Edit: Liriodendron tulipifera aureo-marginatum

Sirlig grønnsakhage, gitt.

Nydelig allium- og akeleieblomstring.Så bar det avgårde til den fjerde og siste hagen, en byhage i frimerkestørrelse i Western Lane, Richmond (Clapham), men med enormt mange planter. Tror det ble sagt at der var 250 clematiser. Utrolig at det går an, sier jeg bare, men så var det jo en ganske spesiell dame som eide den også da:Potter, potter og atter potter, og kasser, og til og med et vannarrangement var der. Men veldig lite plass å bevege seg på, og knallvarmt, så vi ble ikke så lenge der. Bussen tok oss til slutt inn til London sentrum, til hotellet St. Giles like i nærheten av Oxford street, der vi skulle bo de to siste nettene. Vi vinket farvel til den kjekke sjåføren vi hadde hatt hele tiden, og tok inn på det 12 etasjer høye hotellet, der rommene var små og varme og uten airconditioning, så vi måtte ha vinduet åpent ut til Londontrafikken......

Fortsettelse følger i neste episode........