torsdag 20. mai 2010

Damrenovasjon

Denne uka etter 17. mai har jeg tatt ut noen feriedager, og prosjekt damrenovasjon ble straks satt i gang. Dammen har ikke vært renset de siste årene, og var nå gjennomgrodd av alger og dritt. De 2 - 3 siste årene har vi også mistenkt lekkasje, mulig at duken var begynt å morkne etter 10-12 år. Så jeg hadde bestemt meg for å tømme dammen totalt, både for vann, planter og ikke minst, STEINER, og legge ny duk oppå den gamle. Vi har hatt mangfoldige tokter til elver og strender nær og fjern, så der var mye nydelig stein som ikke lenger var synlig.
Begynte først med å pumpe ut vann, det gikk ikke så fort siden pumpa hele tiden ble fylt med slam og måtte renses. vannlilja og irisene hadde utviklet et formidabelt rotnett, bare så vidt jeg fikk det opp. Måtte faktisk ta greipa i bruk!

Etter å ha fått ut vannet og plantene, var det steinenes tur. Bøtte etter bøtte ble båret ut og lagt på en stor presenning i en svak helling.
Planen var å spyle dem rene på presenningen før jeg la dem tilbake på ny duk. Men så enkelt var det ikke. Dritten lå jo selvfølgelig igjen innimellom, og enden på visa ble å ta alle steinene via bøtte opp i trillebåra, fylle på vann og skylle dem rene, pelle dem opp igjen i bøtta og tømme dem over i dammen. Det tok noen timer skal jeg love!!!

Største utfordringen oppsto da jeg skulle begynne å huske hvordan kantsteinene lå før jeg fjernet dem....hehe...Tok jo ikke bilde eller merket dem eller noe.....Så det ser nok litt annerledes ut nå enn før, men det gjør jo ingen ting....Jobben er ikke helt ferdig, må ha gubbens hjelp til å få på plass igjen den digre steinen som vannet renner over og ned igjen i dammen. Det får blir i morgen, og så skal jeg ta nytt bilde.

Tok et par bilder av nyutsprungne blomster i dag, det er Glaucidium palmatum og min eneste Trillium. Recurvatum heter den visst. Rhoddisene er så smått begynt også nå, for vi har hatt et nydelig vær her helt siden 17. mai.
Nå er jeg passe sliten, så det blir tidlig kveld. Godt å ha fri, likevel. :-)
Posted by Picasa