søndag 4. mars 2012

En hagedag - endelig!

Har visst aldri vært så bloggetreg som i år, skylder på Facebook der det er så lett å meddele seg......Og jeg har kanskje ikke så mye å fortelle om som mange andre, daglig blogging  ligger ikke for meg rett og slett.

Nå skriver vi mars, og ute er det vår akkurat nå. Men vi vet jo hvor lunefull mars kan være, så jeg regner med at vi får en dose eller tre til med snø..... Men nå tiner den jo fort, varmesteinen kom i jorda 22.02., over en uke siden det.

I går hadde jeg årets første hagedag, og det var sannelig deilig å få ryddet litt i bedene. Dvs det ble først og fremst beskjæring av våre to frukttrær, morell og kirsebær. De vokser stadig opp i utsikten til sjøen, så det ble noen grener for kompostkverna å tygge i seg.

Men det viktigste som ble gjort, var at pergolaen, som kollapset under Dagmar, ble rettet opp igjen og festet på nytt. Stakkars Lykkefund har vært ganske så beklemt, men rettet seg fint opp sammen med pergolaen.
Slik så det ut 2. juledag:
Og i går: :-)

Vi har ikke sett mye til sola i år, og når den en sjelden gang står på himmelen en hel dag, er det nesten alltid på en arbeidsdag....:-(. Men vi får håpe på bedre tider, plantene i hagen dukker opp etter kalenderen likevel. Kanskje til og med ekstra tidlig i år, siden vi har hatt veldig lite snø også.
Her i denne gryta la jeg ned 30 bonustulipaner som jeg fikk fra Bakker i høst, de er aprikosfargede så vidt jeg husker. I tillegg ligger det noen scilla fra før. Hvis man titter nøye på bildet, ser man at noen av tulipanspirene er tverre på toppen. Det er den ¤/¤#()&/(/= hjorten som har vært på besøk i nattens mulm og mørke!! Nå har jeg strødd ut knust, sterkt parfyrmert såpe i hele hagen, håper det hjelper.

Hamamelisen (trollhasselen) blomstrer nydelig nå, den er kjekk å ha i februar/mars.

 Snøklokkene har visst bestemt seg for å erobre hele hagen min, de sprer seg litt for fort syns jeg. Til og med i plenen har de slått seg ned.
 Har ikke mange Eranthiser, men jammen lyser de godt opp de få som er.
 Keiserkronene er tidlig ute som vanlig. I fjor blomstret de ikke, så i høst ga jeg dem en halv sekk med kukompost, og i tillegg har de fått kunstgjødsel nå. Så får jeg håpe at det er nok næring til at de tar seg opp igjen. Selv om de stinker, er de knallflotte!
 Når jeg fjernet fjorårets bladverk på Helleborusen, kom alle knoppene fram i dagen. Ikke lenge før de står med flotte mørkerøde blomsterkroner.
 Haquetia epipactus  -  den blomstrer nesten før den har fått hodet opp av jorda.

Innendørs holder vi på med prosjekt "Skifte av peisovn". Etter nesten 30 år med en ovn vi aldri ble fornøyd med, bestemte vi oss for å skifte til en peisovn med glassdør, og med klebersteinsplater på sidene. Dette er vår tredje ovn, og selvfølgelig passet ikke noen av de to andre hullene. Etter den første ovnen sto til og med røret igjen...


Største problemet var å få tak i den steinen som er i brannmuren, den gikk ut av produksjon rundt 1980....:-(. Etter annonseringer både på finn.no og på Facebook, fikk vi etter mye om og men tak i nok steiner, fraktet med kurèr fra Enebakk. Gubben har hatt et vanskelig og tidkrevende puslespill,
men nå er vi kommet så langt:
Nå gjenstår heftgrunning av de nye steinene, samt maling i den fargen jeg malte resten av muren i for 2,5 år siden da vi pusset opp stua.
Så kanskje neste helg kan vi fyre i den nye ovnen. :-)

I vinterferieuka tok jeg et par dager fri og vi tok de to guttene vi er besteforeldre til med oss på hytta som firmaet jeg jobber i har leid til oss ansatte. Den ligger på Jølster i nydelige omgivelser, men dessverre spilte ikke værgudene på lag nå heller. To hele dager med regn og sludd, siste dagen ble bra. Men vi fikk et par skiturer, og eldstemann fikk kjøre i skitrekket som ligger en 20 min kjøring derfra. Og vi koste oss med kakao med krem, yatzy og digitale spill, samt bygging av snøhytte og snølykt. Et fint avbrekk var det tross alt.
Har allerede meldt meg opp til en ny helg der oppe, da blir det uten unger og forhåpentligvis med sol.

Ha en fin våruke alle hagevenner i vårt langstrakte land. :-)