fredag 22. juni 2012

Midtsommeroppdatering

Nå er det sommer. Ihverfall i dag. Herlige ca 20 grader og delvis skyet. Er dessverre på jobb, men nå er det bare noen timer til helg. Håper været holder, for nå er det tid for kos i hagen. I går, på vår 43. bryllupsdag, hadde vi årets første måltid i utestua. Da var det hjort indrefilet som sto på menyen, men balsamicomarinerte jordbær til dessert. Nam! Våre to sønner holdt oss med selskap.

I hagen både blomstrer og dufter det. Den som dufter aller mest nå når syrinen er nesten avblomstret, er denne:
Dagfiol, eller fruefiol,  Hesperis matronalis, har selvsådd seg rikelig i dette bedet der jeg også har roser. Må nok rydde opp litt her om en stund, men foreløpig får de stå og dufte. Skjærsminen er begynt å åpne knoppene i dag, den har jo bare SÅ herlig duft.
Roser, ja. Kun to er kommet i blomst så langt, det er Rosa Moyesi, som alltid er først ute, og så er det Aïcha da. Den er blitt en stor busk etter få år, og har så mange knopper at det blir rent for mye for de relativt tynne greinene. Så en hel grein stappfull av knopper og utsprungne roser revnet  i greinfestet...:-(.
Her er greina, lagt over en potte i nærheten. Måtte jo bare klippe av alle skuddene og sette i en stor skål inne, så får vi jo litt glede av den likevel. Rikelig med knopper igjen på busken, og tre greiner er nå bundet opp så de ikke skal lide samme skjebne. Aïcha er ett av mine absolutte yndlingsroser, vakker, duftende og til dels remonterende.

I bakhagen er det tuntreet mitt, gullregnen som dominerer akkurat nå. Den blir flottere for hvert år:
Litt rotete rundt, men etter bildet ble tatt har jeg fjernet ugresset på "gulvet" og dandert kasser og potter litt penere......

Meconopsis grandis lyser sterkt opp nå, jeg har den flere steder. En annen som bidrar med fantastisk fin blåfarge og laaaaang blomstring er denne:
Pulmonaria samurai. Når den en gang gir seg med blomstringen, klipper jeg den ned, og den kvitterer da med nytt, frodig, og vakkert bladverk resten av sesongen.

 Denne Geraniumen vet jeg egentlig ikke navnet på, den har en gang kommet inn i min hage (med god hjelp antar jeg...) og selvsår seg ganske flittig. I selskap med Hosta ble det et lekkert lite parti.
 Denne papegøyetulipanen kjøpte jeg fra Bakker i fjor, et blinkskudd. Er bare spent på om den kommer igjen i noen særlig grad neste år....
 I kjellerhalsbedet utgjør denne røde potentillaen en bra forgrunnsfigur syns jeg.
Til slutt et bilde tatt fra (den i år svært miserable) dammen og vestover mot naboens hus. Begynt å bli ganske tett og frodig i bedene nå.


Våronna er over, det er tid for å slappe litt av og kose seg i hagen. Eller starte opp nye prosjekter..... Det første som står for tur er skikkelig opprensking av dammen, og inn med ny pumpe. Forhåpentlig får jeg skikk på den igjen. Etter ferien håper jeg at gubben begynner å sette opp nytt drivhus til meg, jeg savner det nå da jeg ikke har tomater og agurker. Det skal bygges opp i laminert, impregnert tre, og så skal vi benytte kanalplatene fra det gamle som Dagmar tok. En utfordring, men min handyman klarer det meste...... :-)))