onsdag 12. august 2009

Slekt, arv, stølstur og litt om sopp....

Jeg og mine 3 søstre hadde en fortreffelig helg på Jølster. Min søster der bor på et nedlagt småbruk, som de ikke driver, men holder i hevd ellers samtidig som de bor på en noenlunde moderne måte. Koselig plass som jeg gjerne besøker. Vi ankom sent ettermiddag og startet med deilige pizzaer med litt vin til. En liten lur attpå, så var vi klare til å gå gjennom alle mors smykker og dele dem mellom oss. Ikke så veldig mye av sølv og gull, men noe, og en masse annet. Vi delte også dette i fred og fordragelighet, og jeg er veldig fornøyd med å ende opp med et gedigent gullarmbånd, samt et selskapsur i gull. Pluss en del annet småtteri. Litt mer vin, og etter en god natts søvn koste vi oss med sen og innholdsrik frokost.
Til bruket hører en støl, der min søster har fått bygd opp igjen det gamle selet helt fra grunnen, og innredet det til en hytte med sengeplasser, koke/stekeovn for ved i oppholdsrommet og et gassbluss i kjøkkenkroken. Vi tok turen dit opp etter frokost, en times tur i bedagelig tempo. En flokk kviger beitet rundt selet, og ble veldig nysgjerrige på oss som kom. En av dem sleikte til og med rent det ene vinduet......
Vi rakk akkurat ned igjen før regnet kom, og ettermiddagen gikk med til gjennomgang og deling av en haug med bilder og noen dokumenter. Slitsomt, men kjekt også. Dagen ble avrundet med deilig biffmiddag med vin (igjen), og søndagen dro vi hjem etter nok en sen frokost. En skikkelig fin helg som vi ble enige om å innføre som fast tradisjon. Nå som vi ikke har mors hus som samlingspunkt lenger, må vi prøve å opprettholde den gode kontakten på annen måte.

Vel hjemme laget jeg bløtkake til eldste guttebarnebarnet vårt, som ble tenåring den dagen. Vi gikk på besøk, selv om de hadde (sannsynligvis svine-)influensa i huset. Er vel bare å hoppe i det......

Så var det bare å bite i det sure eplet og begynne på jobb igjen mandag. Men slik som det regner i dag, er det jo like greit....Det bare H-Ø-L-J-E-R ned!!


I går kveld rakk vi imidlertid en sopptur før det begynte å regne. Dessverre var vi ca 2 uker for sent ute for steinsoppen, vi fant den i haugevis, men 90% var bare en råtten mølje. Fant likevel nok bra individer til at det ble noen småporsjoner til saus og sånn i fryseren. Kantarellen så vi ikke noe til, håper den dukker opp senere.
Blåbær var der i bøtter og spann (som vi ikke hadde med), håper på oppholdsvær til helgen, så har vi et par steder der vi nok kan finne både sopp og bær som ikke er kommet for langt.

I hagen blomstrer liljer og dagliljer, og fuhsiaene står kjempeflotte nå. Skal plassere krukkene litt rundt om i bedene på steder der det ikke er blomstring nå.