torsdag 20. mai 2010

Damrenovasjon

Denne uka etter 17. mai har jeg tatt ut noen feriedager, og prosjekt damrenovasjon ble straks satt i gang. Dammen har ikke vært renset de siste årene, og var nå gjennomgrodd av alger og dritt. De 2 - 3 siste årene har vi også mistenkt lekkasje, mulig at duken var begynt å morkne etter 10-12 år. Så jeg hadde bestemt meg for å tømme dammen totalt, både for vann, planter og ikke minst, STEINER, og legge ny duk oppå den gamle. Vi har hatt mangfoldige tokter til elver og strender nær og fjern, så der var mye nydelig stein som ikke lenger var synlig.
Begynte først med å pumpe ut vann, det gikk ikke så fort siden pumpa hele tiden ble fylt med slam og måtte renses. vannlilja og irisene hadde utviklet et formidabelt rotnett, bare så vidt jeg fikk det opp. Måtte faktisk ta greipa i bruk!

Etter å ha fått ut vannet og plantene, var det steinenes tur. Bøtte etter bøtte ble båret ut og lagt på en stor presenning i en svak helling.
Planen var å spyle dem rene på presenningen før jeg la dem tilbake på ny duk. Men så enkelt var det ikke. Dritten lå jo selvfølgelig igjen innimellom, og enden på visa ble å ta alle steinene via bøtte opp i trillebåra, fylle på vann og skylle dem rene, pelle dem opp igjen i bøtta og tømme dem over i dammen. Det tok noen timer skal jeg love!!!

Største utfordringen oppsto da jeg skulle begynne å huske hvordan kantsteinene lå før jeg fjernet dem....hehe...Tok jo ikke bilde eller merket dem eller noe.....Så det ser nok litt annerledes ut nå enn før, men det gjør jo ingen ting....Jobben er ikke helt ferdig, må ha gubbens hjelp til å få på plass igjen den digre steinen som vannet renner over og ned igjen i dammen. Det får blir i morgen, og så skal jeg ta nytt bilde.

Tok et par bilder av nyutsprungne blomster i dag, det er Glaucidium palmatum og min eneste Trillium. Recurvatum heter den visst. Rhoddisene er så smått begynt også nå, for vi har hatt et nydelig vær her helt siden 17. mai.
Nå er jeg passe sliten, så det blir tidlig kveld. Godt å ha fri, likevel. :-)
Posted by Picasa

6 kommentarer:

krepsemor sa...

Litt av en jobb du har hatt fore deg! Det har vel vært like fint i Florø som det har vært her i Sykkylven! Herlig med litt mer varme! Rhoddiser ja, jeg antar du snakker om Rhododendron =) Jeg fikk en med min svigermor, og den ble plantet i forgårs! Gleder meg til den springer ut! Ønsker deg en fin pinse!

Berit sa...

Trøste meg, for arbeid! Men jeg er sikker på at det blir fint. Hyggelig med vann i hagen, og så reint vann uten slam! Gleder meg til å se! :D

Kathrine sa...

Gjør du dette hver vår?? Trøstes meg..
Jeg har hatt to lekkasjer på to år i dammen, og i år orker jeg ikke gjøre noe med det rett og slett. Får bare fylle på vann annenhver dag. Litt synd, før nå kan vi ikke ha rumpetroll i dammen som vi hadde før. Da holder vannet seg klart, for de spiser slam og alger.
Imponerende innsats fra deg dette.

:-)

IngunnBW sa...

Himmel og hav, for en jobb... Når jeg leser dette er jeg ikke så veeeldig lei meg for at jeg ikke har dam! Men heldigvis er ikke dette noe du må gjøre hvert år skjønner jeg. Så kan du kose deg med 'ny' dam med rent vann, det er lønn for strevet når alt først er unnagjort :) Ser frem til bilder av den.
God pinse til deg!

RandiF sa...

Lurer på hvor man kan finne rumpetroll....;-)

Torill sa...

Du har gjort ein kjempejobb !! Håper du får alt på plass som du vil !!
God pinse !!